Citizen science

Ine Van Hoyweghen, Liesbeth Gijsel, Tine Huyse
Paperback
ISBN 978-94-6337-170-4
Citizen science Ine Van Hoyweghen, Liesbeth Gijsel, Tine Huyse
Paperback
ISBN 978-94-6337-170-4
€ 29,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie


Korte inhoud

Details

Iedereen kan vandaag aan wetenschap doen. Je hoeft geen diploma op zak te hebben om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek of om je eigen onderzoek op te zetten. Burgerwetenschap is aan een opmars bezig. Ze geeft de professionele wetenschap meer armslag, maar stelt haar ook in vraag en beukt in op de ‘ivoren toren’.

Dit boek schetst de geschiedenis van burgerwetenschap in Vlaanderen en Nederland. In acht verhalen lees je hoe gevarieerd citizen science kan zijn. Kinderen krijgen een nestkastje op school om de mezenpopulatie te volgen. Biohackers maken veganistisch leer uit schimmels en zoeken naar goedkope insuline. Bezorgde bewoners meten de luchtkwaliteit in hun straat om maatregelen af te dwingen. Liefhebbers van oude manuscripten transcriberen eeuwenoude trouwaktes.

Alle facetten van burgerwetenschap komen uitgebreid aan bod. Er is ook ruimte voor een kritische noot. Hoe betrouwbaar en objectief is dat onderzoek door burgers? Is het inschakelen van vrijwilligers meer dan een besparingsoperatie? Kan citizen science de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten of is het alleen weggelegd voor de mondige, hoogopgeleide burger?

Wie zelf als burgerwetenschapper aan de slag wil, vindt achteraan het boek een handige lijst met tips en tricks.

Over de auteurs

Over de auteurs


Liesbeth Gijsel is wetenschapsjournalist. Ze is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en de drijvende kracht achter Iedereen Wetenschapper, het digitale platform voor burgerwetenschap.


Tine Huyse is bioloog. Ze is onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en is deeltijds verbonden aan de KU Leuven.


Ine Van Hoyweghen is hoogleraar Sociologie. Ze is verbonden aan de KU Leuven waar ze het Life Sciences & Society Lab leidt.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Ine Van Hoyweghen, Liesbeth Gijsel, Tine Huyse
IllustratorNee
ISBN978-94-6337-170-4
Cover typePaperback
Formaat16 x 24
Aantal pagina's200
Geplande publicatiedatum17 okt. 2019
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2019 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies