3x brainfood

29-06-2018

Vraag jij je soms ook af waarom je nu toch weer hebt gekozen voor de vette snack in de plaats van een stuk fruit? Keuzes die we maken worden logischer als we snappen hoe ze tot stand komen. En om dat te snappen moeten we ons brein induiken! Deze drie boeken benaderen de hersenen elk vanuit een andere insteek: vanuit de neurologie, vanuit de filosofie en vanuit de praktijk. Zo ontdek je het brein van alle kanten. Met andere woorden: Drie keer ‘food for the brain’!

Neuro – het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenen en gedrag

In dit unieke Nederlandstalige handboek wil Rudi D’Hooge de geïnteresseerde lezer en student zonder veel biologische voorkennis inleiden tot een van de belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen van vandaag: het begrijpen van de werking van het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenwerking en gedrag. Een iets theoretischer handboek dat fungeert als beknopte inleiding in de werking van de hersenen.

Ik? Brein, spook noch ding – Kritiek van de zuivere neurofysiologie

Een kritisch antwoord van zorgethicus, filosoof en docent Henk Vandaele op neurologische experimenten van vandaag. Die tonen aan dat het vrij handelen en denken van de mens een illusie is, waarmee filosofie in één beweging als passé wordt verklaard. Dit essay ontkent de vele experimenten niet, maar hoopt er een extra nuance aan toe te voegen door aan te tonen hoe filosofie en wetenschappen op elkaar aansluiten.

Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen – Ons onbegrijpelijke brein

Ten slotte nog een leestip van Van Halewyck die perfect in het rijtje past. Rationeel weten we soms wel dat iets geen goed idee is, maar doen we het toch. Denk maar aan fastfood eten of een kantoorliefde starten. Luc Swinnen legt de oorzaak bloot: er zit een reptiel in ons brein. Wanneer onze emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, gaat dat ons gedrag ingrijpend beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. Door dit te begrijpen, kan je jezelf en je omgeving beschermen tegen dit soort ‘onbegrijpelijk’ gedrag!

Geef je brein een workout:

Neuro Ik  Brein
 Ontdek het boek Een extra nuance Verken het brein
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies