De genocide in Rwanda behoort niet tot het verleden

14-07-2017

23 jaar geleden eindigde de uitroeiing van Rwandese Tutsi, die doorgaans de ‘laatste volkenmoord van de 20e eeuw’ wordt genoemd. Toch liggen de eerste genocides van de 21e eeuw al achter ons of spelen ze zich vandaag nog onder onze ogen af: in 2009 waren de Tamil op Sri Lanka het doelwit van genocidaal geweld en dezer dagen verkeren in het Midden-Oosten naast jezidi’s, sjiieten en soennieten in die situatie. Het lot van die twee groepen geeft aan dat slachtoffers soms daders zijn en omgekeerd.

Een uitzonderlijke volkenmoord

Hoewel er andere volkenmoorden gepleegd zijn in Afrika en het gebied van de grote meren, is die van 1994 uitzonderlijk, door zijn omvang, de snelheid van uitvoering en de manier waarop de daders te werk gegaan zijn: op honderd dagen hebben zij ruim een half miljoen slachtoffers omgebracht, meestal met primitieve wapens.

Volgens statistieken van het Rwandese gerecht ligt de verhouding dader-slachtoffer op ongeveer twee op één. Dat rechtvaardigt de uitdrukking ‘volksgenocide’. Met De genocide van de Tutsi in Rwanda probeert Filip Reyntjes de volle draagwijdte van de tragedie te begrijpen. Een groot deel is gewijd aan elementen in het verre en meer nabije verleden die onontbeerlijk zijn om in te zien wat de daders bewogen heeft.

De nasleep van de genocide

Reyntjens stopt niet op het moment dat er een einde komt aan de genocide, hij snijdt ook de nasleep ervan aan. De tragedie van 1994 is namelijk niet het slot van het verhaal. Ze is, hoe belangrijk ook, maar een onderdeel.

In Rwanda en bij uitbreiding het hele gebied van de grote meren blijft ze actueel. Zeker in Rwanda vinden we vandaag het structurele geweld terug dat aan de volkenmoord voorafgegaan is en in de toekomst opnieuw tot een uitbarsting van geweld kan leiden.

De genocide blijft actueel

De genocide behoort niet tot het verleden. Ze blijft ook vandaag nog de inzet van politiek getouwtrek, zowel in Rwanda als in de regio en de rest van de wereld, in het bijzonder in Frankrijk. De polarisatie is groot, het debat vurig en het woordgebruik soms hevig. Het boek tracht om op grond van feitelijke gegevens een minder passionele analyse en interpretatie van deze tragedie te onderbouwen.

 

Meer lezen?

De genocide van de Tutsi in Rwanda analyseert alle aspecten van de volkenmoord die in 1994 in Rwanda plaatsvond. Het boek schetst de voorgeschiedenis, analyseert de organisatie, de middelen, het verloop en de motieven. Bovendien staat het boek ook stil bij de gevolgen die tot op vandaag zichtbaar zijn. 

Bestel nu

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies