Dierlijke producten zijn helemaal niet essentieel

07-03-2017

In de meeste landen bevelen veel voedingsautoriteiten zuivel en vlees nog steeds aan als essentiële onderdelen van een gezonde voeding. In rapporten met voedingsaanbevelingen en ook in de populaire media vind je vaak zeer eigenaardige richtlijnen, zoals een minimale consumptie van drie glazen melk per dag en 20 tot 40 gram kaas per dag.

Uit studies kunnen we niet concluderen dat vlees en zuivel per definitie ongezond zijn. Wel kunnen we zonder enige discussie concluderen dat vlees en zuivel niet noodzakelijk zijn om lang en gezond te leven. De zuivelindustrie vaart er natuurlijk wel bij als je die traditionele adviezen volgt, maar je kiest best voor je eigen gezondheid. 

Vrij recent reageerde Harvard University op de conventionele aanbevelingen dat melk deel uitmaakt van een gezonde voeding. Volgens Harvard School of Public Health vermijd je beter zuivelproducten, en wie het toch niet kan laten, beperkt zich beter tot één portie per dag.

Hoewel sommige overheidsinstanties aanraden om minimaal drie glazen melk per dag te drinken, raden onafhankelijke topwetenschappers op basis van exhaustief onderzoek aan om maximaal één glas melk per dag of, nog beter, geen melk te drinken. Vanwaar dat verschil? Er is geen directe band tussen de Harvard Public School of Health en de zuivelindustrie, terwijl het U.S. Department of Agriculture (USDA) niet alleen de belangen van de landbouw behartigt, maar ook voedingsaanbevelingen formuleert. 

 

Meer ontdekken over de voordelen van een plantaardig dieet?

IHet gewicht van vlees deelt Johan Albrecht zijn eigen zoektocht met de lezer. Op een toegankelijke manier maakt hij duidelijk waarom de noodzakelijke voedingstransitie het meest rendabele project van de 21ste eeuw kan worden. Het geheel wordt op smaak gebracht met talloze praktische tips en tricks zodat de lezer aan de slag kan. Elke plantaardige maaltijd versterkt immers je gezondheid, spaart de planeet en helpt dure gezondheidsuitgaven te vermijden.  

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2019 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies