Gustaaf Cornelis over de overstap naar hoger onderwijs met 'Goed begonnen'

21-04-2017

We doen er alles voor om het jonge volkje te doen slagen, niet? Ondanks onze talrijke en gevarieerde inspanningen, zowel in het secundair als in de loop van het eerste semester van het nieuwe academiejaar, loopt het toch nog voor vele laatstejaarsstudenten mis. Nogal wat leerlingen die met de beste zorgen omringd werden gedurende zovele jaren, hebben al te veel moeite met de overstap van het secundair naar het hoger onderwijs.

Vandaar dat Steven Laporte en ik dit boek schreven om precies deze overgang soepeler te laten verlopen. We willen ook frustratie wegnemen als het anders uitdraait dan verwacht: bij de beginnende studenten (“we zaten toch op een goede school?”), de docenten (“ze hebben toch een diploma SO?”), maar ook bij leerkrachten secundair (“we hebben het toch goed begeleid?”) Veel generatiestudenten weten in de eerste weken van geen hout pijlen maken en lopen er wat verloren bij. De docenten hebben verwachtingen die niet worden ingelost. En leerkrachten secundair horen achteraf hoe een aantal pupillen niet over de lat heen konden springen.

Voor de afstuderende leerlingen is het boek een uitstekende voorbereiding op het eerste semester: het is een hulp bij het maken van de studiekeuze, de selectie van vakken, gedrag op de campus (zoals het schrijven van e-mails aan ‘proffen’), noteren en samenvatten, gebruik van internetbronnen en het begin aan een academische scriptie.

Het boek helpt bij het adequaat inschatten van de concrete verwachtingen die het hoger onderwijs aan leerlingen zal stellen. En wij – docenten aan universiteiten en hogescholen – kunnen meteen met hen aan de slag gaan. Veel aanpassing is daar nu ook weer niet voor nodig; het zijn gewoon een aantal kleine dingetjes die echter een wereld van verschil zullen maken. Die hebben Steven en ik opgelijst in een bevattelijke taal. Zonder veel poespas, met duidelijke, generieke voorbeelden. 

 

Via praktische tips en wijze raad zorgen de auteurs voor een vlotte overgang naar het volgende onderwijsniveau. Ze leggen uit hoe laatstejaarsstudenten zichzelf kunnen veranderen van een leerling in een onderzoekende student.

Nu kopen

 

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2019 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies