Het basisinkomen: de voordelen voor onze maatschappij

21-09-2017

In Win for life legt Nele Lijnen uit wat het basisinkomen is, wat de voor- en nadelen en zijn en nog veel meer. In het boek laat ze ook bekende en minder bekende landgenoten aan het woord. Hieronder vertelt Sarah Van Liefferinge, het boegbeeld van de Belgische Piratenpartij, wat volgens haar de voordelen zijn voor onze maatschappij. 

Onze verzuurde maatschappij ontdooien

Dankzij het basisinkomen zouden mensen minder gestresseerd en gespannen zijn, waardoor de maatschappij warmer wordt. Zo komt er meer tijd en ruimte vrij om te zorgen voor elkaar, voor familie, voor geliefden, maar ook voor vrijwilligerswerk. Veel kleine sociaalecologische ondernemingen, coöperaties, commons-initiatieven en burgernetwerken draaien nu op te weinig mensen met te weinig middelen. Het basisinkomen zou een sterke boost kunnen geven aan dit nieuwe onafhankelijke middenveld. Bovendien zou er algemeen gezien minder reden zijn voor angst, aangezien iedereen financiële zekerheid krijgt en niet moet vrezen dat ‘de ander het mijne komt afpakken’.

Werken vanuit passie en interesse

Het basisinkomen zorgt er ook voor dat er op een andere manier gewerkt wordt: minder met het geld als dwingende stok achter de deur, en meer vanuit interesse, talent of passie. De grootste moeilijkheid blijft: hoe snel kunnen we evolueren naar een globale invoering van het basisinkomen? Want als het ene land in het verhaal stapt en het andere niet, zullen er misschien wel bepaalde migratiestromen ontstaan die het basisinkomen-systeem intern bedreigen.

Een maatschappij die voldoet aan de eisen van nu

De invoering van iets nieuws is altijd beangstigend, dat is normaal. Maar veel van de kritieken die gegeven worden op het basisinkomen, gaan ook op voor onze huidige sociale zekerheid. Angst mag ons niet leiden om een bestaand systeem dat niet meer voldoet aan de eisen van het digitale tijdperk te laten voortbestaan. Als we niet of te traag evolueren als maatschappij, kunnen we in een situatie terechtkomen waarbij er nauwelijks nog een middenklasse bestaat, en er een grote groep ‘onzekeren’ aan de onderkant van de samenleving bengelt. Dit is een voedingsbodem voor haat en extremisme, erg gevaarlijk dus.

 

Meer weten over het basisinkomen? 

Win for life  is bestemd voor iedereen die met een open geest wil meedenken over een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Meer info vind je op winforlifeboek.be

Nu bestellen

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2019 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies