Leerlingen motiveren in de klas: 3 praktische tips

28-08-2017

Leerlingen motiveren is geen makkelijke klus. Naast het goed managen van de klas, geven heel wat leerkrachten het motiveren van leerlingen aan als één van hun meest voorkomende bekommernissen.

Er bestaan geen eenvoudige recepten om iemands motivatie op peil te houden of om gedemotiveerde leerlingen weer op te krikken. Ook voor jongeren is het niet makkelijk om een goede balans te vinden tussen schooltaken en activiteiten daarbuiten.

Hoe kan jij je leerlingen extra motiveren?

1. Betrek je leerlingen in het zoeken naar oplossingen

Leerlingen willen zelf bepalen wat er gebeurt. Je zal merken dat wanneer je leerlingen controle mogen uitoefenen over wat en hoe er in de klas geleerd wordt, hun betrokkenheid en motivatie toeneemt. Hoe kan rumoer en gebabbel in de klas opgelost worden? Geef hen bijvoorbeeld de keuze om alleen of in groep te werken aan oefeningen. Je kan ook duo’s vormen, waarbij een sterke leerling het wiskunde-maatje wordt van een leerling die minder sterk is in wiskunde.  

2. Maak regelmatig tijd om je leerlingen te leren kennen

Leerlingen die zich niet betrokken voelen bij de klas, staan vaak wantrouwig tegenover de school of de mensen die er deel van uitmaken. Vriendschappen die ze sluiten met klas- en leeftijdsgenoten, maar ook met leerkrachten zorgen voor de nodige motivatie voor schoolse taken. Toon betrokkenheid. Laat hen af en toe iets persoonlijk vertellen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in hun leefwereld.

3. Stimuleer het competentiegevoel bij je leerlingen

Elke leerling wil graag kennis opdoen en zich competent voelen. Het komt er dus op aan hen uit te dagen en hen tegelijkertijd een positief zelfbeeld en competentiegevoel te laten ontwikkelen. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken: leerlingen de kans geven zichzelf te verbeteren, ook minder sterke leerlingen aan bod laten komen bij het antwoorden, leerlingen die de orde verstoorden een nieuwe kans geven, differentiëren op toetsen zodat ook minder sterke leerlingen goede cijfers halen.

Klasmanagement: twee leestips

 

In Regisseer je klas. Oefeningen in klasmanagement vind je concrete oefeningen die vertrekken vanuit authentieke situaties uit het secundair onderwijs. *

Nu kopen

 

Regisseer je klas. Theorie bij het oefeningenboek klasmanagement geeft theoretische achtergrond bij de oefeningen. Het zet de leerkracht aan tot zelfreflectie en bijsturing.*

Verkrijgbaar vanaf 20 september 2017.

Meer info


*Beide boeken vormen samen één geheel, maar zijn ook los van elkaar waardevolle lectuur in het kader van klasmanagement. Beide boeken kunnen samen worden aangekocht voor 45 euro via klantendienst@pelckmansuitgevers.be.

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies