Scott Jurek: topsporter én veganist

15-03-2017

Kan je als sporter vegetariër of veganist zijn? Als namelijk alle toppers blijven kiezen voor dierlijke producten, is het dan verstandig om als recreant over te schakelen naar een minder bekend voedingspatroon? Er zijn immers voedingsdeskundigen die waarschuwen voor een mogelijk tekort aan eiwitten voor wie vegetarisch of veganistisch eet. Lees hier het verhaal van ultraloper Scott Jurek.

Scott Jurek is een ultraloper die gradueel overschakelde van een standaarddieet met dierlijke producten naar een 100% veganistisch dieet. Die overschakeling duurde enkele jaren en Jurek experimenteerde tot hij vond wat het best voor hem werkte. Hij schreef hierover het mooie boek Eat & Run. My unlikely journey to ultramarathon greatness.

Ultralopers lopen geen gewone marathons maar ultramarathons. Ultramarathons zijn vooral populair in de Verenigde Staten. Bekende races zijn de Western States 100-Miles Endurance Run en de beruchte Badwater Ultramarathon.

De Western States is een trailrun langs smalle rotsachtige bergpaden, en dat is totaal niet te vergelijken met lopen op een vlakke en zachte ondergrond. Badwater is een klimrace van 217 kilometer die begint in de schroeiende hitte van Death Valley, onder zeeniveau, om te eindigen boven op Mount Whitney.

Scott Jurek won zowat alles wat er te winnen was en vestigde heel wat parcoursrecords. In 2005 liep hij met 24 uur en 36 minuten een recordtijd in de befaamde Badwater. Voor velen is Jurek de beste ultraloper in de periode van 1995 tot 2010. Na 2010 liep hij geen grote competities meer maar in 2015 vestigde hij een nieuw record op de Appalachian Trail over een afstand van 3.522 kilometer door veertien staten van de VS. Hij deed er 46 dagen over en liep dagelijks meer dan 80 kilometer over lastige bergpaden.

Hij deed dit allemaal zonder de consumptie van dierlijke producten. Of anders gezegd: Jurek deed dit dankzij het bannen van dierlijke producten, waardoor hij sneller kon recupereren tussen trainingssessies. Als je zelf vreest dat dierlijke producten van je menu schrappen je tijd op de halve marathon of de 10 miles negatief zou beïnvloeden, denk dan even aan Jurek. 

 

 

Meer ontdekken over de voordelen van een plantaardig dieet?

In Het gewicht van vlees deelt Johan Albrecht zijn eigen zoektocht met de lezer. Op een toegankelijke manier maakt hij duidelijk waarom de noodzakelijke voedingstransitie het meest rendabele project van de 21ste eeuw kan worden. Het geheel wordt op smaak gebracht met talloze praktische tips en tricks zodat de lezer aan de slag kan. Elke plantaardige maaltijd versterkt immers je gezondheid, spaart de planeet en helpt dure gezondheidsuitgaven te vermijden.  

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies