"Vrijwilligers zijn geen goedkope arbeidskrachten"

28-08-2017

Heel wat organisaties zouden ondenkbaar zijn zonder vrijwilligers. Die vrijwilligers komen tegenwoordig echter niet zomaar aangewaaid, zoals vroeger vaak wel het geval was. De “nieuwe” vrijwilliger wil boter bij de vis, maar hoe kan je als organisatie je vrijwilligers vinden én behouden?

Joris Piot en Marleen Heylen bieden in hun boek Eat love volunteer handvatten om goed met waardevolle vrijwilligers om te gaan. In een interview met Tertio geeft Joris Piot meer toelichting.

Taak, relatie, structuur

Het boek werkt op basis van TRS: taak, relatie, structuur. Aan de hand van dat model worden antwoorden geformuleerd op de vragen van vrijwilligers, vrijwilligersondersteuners en verenigingen. Dit kan hen helpen om verouderde structuren om te gooien en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Een nieuw profiel van vrijwilliger is de “geboeide vrijwilliger”, die meer autonomie verlangt en mee wil bepalen hoe de organisatie waarvoor hij of zij zich inzet er zal uitzien. Door aanspreekbaar te zijn en diverse engagementen een plaats te geven, maak je je organisatie aantrekkelijker voor vrijwilligers. Hij geeft Natuurpunt als voorbeeld van een vereniging die erin slaagt om verschillende types vrijwilliger aan zich te binden.

Bij heel wat klassieke verenigingen is een cultuuromslag nodig; zij zullen oude routines aan de kant moeten zetten en niet bang zijn voor verandering. Dit kan gerealiseerd worden door bv. groepsondersteuners aan te duiden die vrijwilligers kunnen coachen en de brug kunnen slaan tussen de vrijwilligers en de organisatie, op zoek naar het ideale evenwicht tussen bridging en bonding.

Piot besluit dat vrijwilligers niet mogen worden beschouwd en behandeld als goedkope arbeidskrachten, maar dat hun engagement zo optimaal moet worden ingezet.

Het volledige interview lees je op tertio.be.

Meer lezen? 

In Eat love volunteer geven Joris Piot en Marleen Heylen antwoorden op de vragen die vrijwilligers, vrijwilligersondersteuners en verenigingen zich stellen. Concreet en helder, kort en bondig, speels en flexibel. 

Nu kopen

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies