Zijn we allemaal een beetje autistisch?

30-08-2017

Op korte tijd is autisme geëvolueerd van een grote onbekende tot de meest populaire diagnose ter wereld. Wat tegenwoordig allemaal autisme en autistisch wordt genoemd, staat mijlenver van hetgene waarvoor de term aanvankelijk bedoeld was.

De popularisering van autisme zorgt voor het ontstaan van heel wat simplistische, stereotiepe en foutieve ideeën.

Zijn het wel écht kenmerken van autisme?

We begrijpen allemaal wel eens iets té letterlijk, maar dat betekent nog niet dat we een autistisch brein hebben. Begrijp jij Hongaars? Weet jij wat dacrocystitis is en wat de oorzaken daarvan zijn? Wellicht niet. Onlangs nog kreeg ook koning Filip het etiket van ‘autist’ opgekleefd door zijn vreemde gedrag.

Moeilijkheden hebben met verandering, eens iets te letterlijk begrijpen, hyperreageren op bepaalde prikkels of eens wat minder inlevingsvermogen vertonen, mogen geen argument zijn om iemand  ‘een beetje autistisch’ te noemen.

Autisme is sexy en populair

Opvallend is dat andere stoornissen niet zo vaak ‘gebruikt’ worden en toont alleen maar aan hoe sexy en populair autisme geworden is. Hoorde jij al iemand zeggen dat hij een beetje antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft of zich een beetje als een psychopaat gedraagt? Je bent toch ook niet verstandelijk beperkt omdat je sommige zaken niet of niet meteen snapt?

De invloed van deze ontwikkelingsstoornis mag zeker niet onderschat worden, maar er mag niet overdreven worden. En daar knelt nu net het schoentje. Wat iemand met autisme doet of niet doet, kan of niet kan, wordt steeds vaker herleid tot zijn of haar autisme terwijl dit het resultaat is van vele factoren en omstandigheden. In het kastje van verklaringen van iemands gedrag hangen we best niet alles op aan de kapstok autisme.

Autisme is niet blauw, smurfen wel

 

Meer lezen over wat autisme vooral niet is?

In Autisme is niet blauw. Smurfen wel houdt Peter Vermeulen een pleidooi voor neuroharmonie waarbij de term autisme niet meer maar ook niet minder aandacht krijgt dan nodig is.

Nu kopen

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2019 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies