Uit liefde voor rechtvaardigheid

Ellen Van Stichel
Paperback
ISBN 978-90-289-8364-9
Uit liefde voor rechtvaardigheid Ellen Van Stichel
Paperback
ISBN 978-90-289-8364-9
€ 24,95
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

Publicatiedatum: 9 feb. 2016

- +
OF
Korte inhoud

Details

Een halve eeuw na het einde van de kolonisering lijkt er nog niet veel veranderd in de wereld: armoede en ongelijkheid verdelen de mensheid, vaak nog via de breuklijnen tussen het ‘rijke Noorden’ en ‘arme Zuiden’. Dat het welvarende Noorden iets moet doen om het zoekende Zuiden te helpen lijkt vanzelfsprekend. Maar is het een kwestie van liefdadigheid of van rechtvaardigheid? Vanuit de confrontatie met wereldwijde ongelijkheid en armoede buigen filosofen zich al enkele decennia over deze vragen. Ook theologen willen een stem in dat debat.

Sinds het Tweede Vaticaans Concilie is duidelijk dat het ‘sociale vraagstuk’ niet langer nationaal is (zoals in de tijd van de encycliek Rerum Novarum), maar door de globalisering een mondiaal karakter heeft gekregen. Met het moraalfilosofische debat op de achtergrond, schetst Ellen Van Stichel de belangrijkste inhoudelijke lijnen van het katholieke sociale denken, met als hoofdvraag: hoe worden christelijke naastenliefde, liefdadigheid en rechtvaardigheid geïnterpreteerd in een geglobaliseerde context? Het antwoord op die vraag heeft ook concrete gevolgen voor het denken over de praktijk, en met name onze kijk op ontwikkelingssamenwerking. Deze sociale leer onthult verschillende opvattingen over de publieke rol van de kerk: ligt haar kernopdracht in liefdadigheid of kan zij ook promotor zijn van rechtvaardigheid? En moet de kerk terug wat meer aan politiek doen?

ELLEN VAN STICHEL (1983) is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Anthropos van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen (KU Leuven). Tevens is zij als ethica stafmedewerker bij Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes. Zij kreeg voor haar doctoraat in 2012, de Mgr. Arthur Janssen-Prijs voor christelijke ethiek.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Ellen Van Stichel
IllustratorNee
ISBN978-90-289-8364-9
Cover typePaperback
Formaat14 x 21,5
Aantal pagina's280
Publicatiedatum9 feb. 2016
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2018 - Pelckmans Pro maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies